Stories och livet

Reseledare med typ 1-diabetes

Publicerad för första gången: 05.01.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Man tycker att man borde känna varandra och veta hur man funkar vid det här laget, men icke sa nicke. Oförutsägbar, taskig och inte alls medgörlig är vad den är. Vem hade stått ut med en sådan partner? Vi diabetiker får bara helt enkelt acceptera det. Sjukdomen kan inte hindra oss från att göra vad vi vill. Man måste ju leva och göra saker som man älskar.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Jag har resa och fotografering som mina stora intressen och jag har varit världen över. Det krävs en hel del planering så att det blir så bra som möjligt. Intyg, kylväskor, dubbla uppsättningar av insulin, testapparater, stickor, med mera. Man måste ha mat och druvsocker med sig om i fall man blir fast någonstans. Jag vet inte hur många gånger jag har ätit lite halvsunkig mat för att jag har varit där det inte har gått att skaffa sig någon vettig mat.

Men allt går bara man har planerat innan.

För lite mer än ett år sedan sa jag upp mig ifrån mitt jobb, där hade jag varit i 20 år. Jag fick en känsla att jag måste göra något annat som förgyller min vardag, och som jag sa så älskar jag att resa. Jag utbildade mig till guide och fick jobb på Scandorama.  De gav mig Italien som resmål, och jag älskar Italien – jag hade varit där året innan och tågluffat.

Jag skulle jobba med bussresor, och det tar två dagar att ta sig dit. Alla ni som har diabetes vet ju att stillasittande inte är så bra. Visst är alla olika, men jag rusar snabbt upp till höga blodsockervärden när jag sitter still länge. Jag har ett väldigt svängande blodsocker och det är inte så mycket som ska till för att antingen gå upp jättehögt eller sjunka otroligt snabbt. Så ett stabilt värde på 6 eller 7 ligger jag aldrig på. Men det har fungerat jättebra, jag har dock haft förmånen att vara med i en studie för en CGM-mätare.

Den är fantastisk med alla sina funktioner som larmar i tid så man slipper hamna i besvärliga låga eller höga blodsockervärden. Tänk er själv om man står där och berättar om Italiens fantastiska historia och så plötsligt börja man bli okoncentrerad, darrig, svettig, symptomen på lågt värde. Nu piper maskinen till vid 4,5 o indikerar med en pil om jag är på väg ner. FANTASTISKT, ett sådant hjälpmedel, skulle vara en självklarhet för alla oss diabetiker. Nu får jag bara ha den någon månad till sen är studien slut, tyvärr.. Man vänjer sig snabbt när man nu har hittat ett hjälpmedel som fungerar och hjälper en i vardagen.

Accu-Chek Instant

Det jag vill ha sagt med detta är: gör saker ni tycker om och låt er aldrig hindras. Sedan är det inte sagt att det är lätt, men prövar man inte så vet man inte!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant