Stories och livet

Om diabetes och kontrollbehov

Publicerad för första gången: 15.09.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Plan A, B och C. Allra minst plan A och B. Det är ett måste för mig att alltid ha en plan, helst flera. Jag har levt med diabetes typ 1 i 23 år, och om det är någonting jag har lärt mig under den tiden så är det att saker och ting kan gå fel. Då gäller det att ha en plan B att ta till, och om den också fallerar: plan C.

Accu-Chek Mobile

Extra kolhydrater, extra material till pumpen, blodsockermätare, reservinsulin. Det är sådant jag automatiskt tar med mig nuförtiden, vart jag än går. Det här gäller förmodligen för de flesta med diabetes typ 1, för vi måste hela tiden ligga ett steg före. Hela tiden tänka ”vad är det värsta som kan hända?”. För om det värsta händer, om vi till exempel får en insulinkänning utan att ha någonting som höjer blodsockret med oss, då kan det sluta illa. Riktigt, riktigt illa. Om pumpen slutar dosera insulin, då måste vi ha en plan B. Reservpennor, extra infusionsset och insulin. Alltid ett steg före. Alltid katastrofläge i bakhuvudet. Det här är naturligtvis påfrestande. Det är tungt att hela tiden gå omkring och förbereda sig på det värsta. Diabetes typ 1 är påfrestande. Diabetes typ 1 är en tung sjukdom. Så är det bara, men med rätt planering kan man åtminstone undvika de värsta katastroferna.

kontrollbehov2

Jag har ett stort kontrollbehov när det gäller min diabetes. Kontrollbehovet tror jag beror på att det är så mycket jag inte kan påverka gällande sjukdomen, och det lilla jag kan påverka gör jag därför minutiöst. Jag har häften med diabetesanteckningar sedan 23 år tillbaka. Mer eller mindre ifyllda, men ändå. Dels underlättar anteckningarna för mig när jag ska analysera mina insulindoser och göra vårdbeslut, dels är det ett sätt för mig att känna att jag har kontrollen, och inte min diabetes.

Sanningen är väl att jag inte har jättemycket kontroll ändå. Mitt blodsocker lever sitt eget liv ibland, känns det som. Även om jag gör mitt absolut bästa och tycker att blodsockret borde samarbeta, fungerar det inte alltid som jag vill. Mer sällan än ofta, egentligen. Men planerandet och analyserandet skapar åtminstone en illusion av att jag har kontrollen. När det fallerar, då tar jag till plan B. Eller C. Eller D.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant