Stories och livet

Ny redaktör för Livet och Diabetes – Sofia ”Diabetesia” Larsson-Stern

Publicerad för första gången: 03.09.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Foto: Per Sjöberg

Accu-Chek Instant

Jag var femton år när jag insjuknade i typ 1-diabetes. De två veckorna på sjukhuset var en omvälvande tid med mängder av omställningar och nya rutiner. Jag minns tydligt den soliga eftermiddag då jag satt på gräsmattan utanför sjukhuset, lutad mot den varma tegelväggen. Mitt femtonåriga jag förde en konfunderad monolog: ”Vad visste jag om typ 1-diabetes innan detta? Tja.. En tjej i parallellklassen på lågstadiet hade ju en väska på magen. Lärarna sa att hon hade diabetes.” Längre än så sträckte sig inte min kunskap, och jag funderade vidare: ”Hur kommer det sig att jag inte visste mer om typ 1-diabetes sedan innan? Eh, ja..”. Det hade jag inget svar på. Där och då bestämde jag mig för att göra allt i min makt för att påverka. Göra skillnad. Jag hade hittat mitt ”area of expertise” och skulle bli den coola tjejen med typ 1-diabetes.

Att leva med en kronisk sjukdom är inte lätt – det ska jag inte på något sätt påstå. Men samtidigt är jag oerhört tacksam för de egenskaper som min diabetes har givit mig. Jag är envis, målinriktad och beslutsam. Jag kommer på mig själv med att vara mycket starkare än jag trodde att jag var, gång på gång. Jag lever i tron att en diabetesdiagnos sällan landar hos någon som inte är stark nog att klara av den – däremot är det inte många som vet om sin styrka innan de har stött på motgångar.

Sedan ett par år tillbaka arbetar jag på heltid med diabetesrelaterade frågor. Jag har startat mitt eget företag, föreläser runt om i vårt avlånga land och driver en av landets största diabetesbloggar. Jag har medverkat i TV, radio och tryckta medier. Det är ett tidskrävande och slitsamt jobb, men min drivkraft är att det gör skillnad. Kunskapsnivån kring typ 1-diabetes i samhället behöver höjas, fördomarna måste stickas hål på och den befintliga skammen kring sjukdomen ska elimineras.

Här och nu skriver jag de första orden på ett nytt kapitel i mitt liv. Från och med idag kliver jag nämligen in i rollen som redaktör här på Livet och Diabetes, något som jag gläds mycket över. Livet och Diabetes är en fantastisk plattform för människor som lever med diabetes, anhöriga och nyfikna – där man inte behöver driva en egen plattform för att få tid i rampljuset. Det är inte alltid att tiden eller orken räcker till – men en stunds läsning här kan ge motivation till att kämpa vidare. Det är kraftfullt och väldigt viktigt!

Jag har genom min ”diabeteskarriär” kommit fram till att det är svårt att göra skillnad ensam. Jag kan göra lite på egen hand, men det är tillsammans vi är starka på riktigt. Som redaktör får jag nu möjligheten att koordinera och kanalisera en mängd röster till en enda, stark. En röst som uppmärksammar, informerar och engagerar diabetessamhället – men även samhället i stort.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Tillsammans kan vi göra skillnad.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare