Stories och livet

Mer flexibelt diabetesliv tack vare pump och CGM

Publicerad för första gången: 29.12.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

När jag skriver detta visar min CGM 15,6 i blodsocker – inte helt bra, men med tanke på att jag sitter på bussen hem från tre intensiva dagar som ledare på en stor längdskidstävling för 24 stycken tonåringar är jag  riktigt nöjd med att jag under fyra dagar inte fått en enda känning och endast korta stunder legat över 10 i blodsocker.

Accu-Chek Instant

Mitt liv är aldrig regelbundet. Inte på dagtid och inte på fritiden. Ibland har jag ansvar för många barn, ibland behöver jag snabbt vara fysiskt aktiv, ibland hinner jag inte träna, ibland sover jag ute i tält, ibland i skolsalar på luftmadrass, ibland hjälper jag barn med skidor inför start. För mig är det en stor önskan att kunna vara så flexibel som det går med diabetes och det är därför jag älskar min insulinpump och min CGM.

Jag startade insulinpump år 2009 och jag använder dess funktioner rätt så mycket. Det jag använder nästan dagligen är ändringen av basalen, framförallt vid träning, när jag börjar bli låg och när jag inte hinner äta. Att kunna ställa ner basalen när jag är på väg ner i blodsocker för att förhindra en känning är en riktig vinst, att slippa äta är ju en stor hjälp för att kunna hålla vikten. Mina druvsockerpaket ligger rätt så oanvända. Med pumpens hjälp hinner jag oftast parera känningar eller äta annat som frukt eller mat. Och om jag märker att jag inte kommer kunna äta en måltid när jag tänkt, ställer jag ner basalen och oftast klarar jag att vänta med måltid ett par timmar utan att få en känning. Det är skönt och en frihet för mig!

Jag har ett grymt dåligt minne när det gäller vad jag lägger mina saker, och sådant jag gör på rutin, vilket är t.ex. att komma ihåg  om jag tagit min insulindos eller vart jag lägger en insulinpenna. Detta gör att insulinpumpen också blir en extra stor hjälp. Jag kan snabbt kolla när, hur mycket och på vilket sätt jag tagit mitt insulin. Samt att jag alltid har min insulinpump på mig, helt underbart.

Jag är en person som inte behöver inte så mycket insulin vid måltid. Med penna var det osäkert hur mycket insulin som kom in i kroppen. Men med insulinpump vet jag att allt insulin jag doserar kommer in i min kropp. Med insulinpenna så varierade mitt blodsocker därför mycket mer då jag oftast hade en liten liten droppe insulin som kom utanför. Samt att det var svårt att ge små korrigeringsdoser. Med pumpen blir mina doser mer exakta och det går att styra blodsockret bättre. Nu har jag visserligen ändå ett svängigt blodsocker men det är i alla fall bättre.

Jag kan leva ett liv med oregelbundna vanor, och jag älskar min pump. Men mitt HBA1C sänkte jag först riktigt mycket när jag fick låna CGM. Kombinationen insulinpump och CGM är oslagbar. Men det får jag berätta mer om i ett annat inlägg.

Accu-Chek Instant

Ha det gott så länge.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant