Stories och livet

Matlagningsresa i Marrakesh

Publicerad för första gången: 13.07.17 | Senast redigerad: 07.10.20
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Christine och barnen på matlagningsresa i Marrakesh Foto: Privat.

Min passion för att resa har gjort att jag har fått ta diabetesen med mig, och göra det bästa av situationen. Också på min matlagningsresa i Marrakesh. 

Jag får ofta frågan “Vad är det som driver dig, och hur vågar du när du har din diabetes?” Alla är vi olika och har olika behov, men min passion för att resa har gjort att jag har fått ta diabetesen med mig, man är ju så illa tvungen. Att göra det bästa av situationen. Att se möjligheter istället för hinder, och att våga, är det jag alltid säger till mig själv.

Accu-Chek Instant

Jag brukar berätta att jag har diabetes, speciellt om man reser själv. Hotellet som man bor på kan vara bra att informera, om man är på en långflygning kan det vara bra att nämna det för personalen. Det gör att man känner sig lite tryggare.

Efter 35 år med diabetes så har utvecklingen verkligen gått framåt. Tiden då jag fick det så bar man med sig riktiga sprutor, ampuller med insulin i, provtagare som var stora som “tegelstenar”, stickor, intyg i pappersformat mm.

Med allt det i bagaget o ett antal tågluffningar i Europa, rest USA runt så känns det absolut mycket bättre med alla nya finesser som kommit till ens hjälp. Därmed inte sagt att blodsockret ligger perfekt, men man har en bättre koll på det och kan hejda toppar och djupa dalar i ett tidigare stadium.

Just nu är jag evigt tacksam för min CGM, den underlättar och jag känner mig ännu tryggare än innan.

Nyss bar det iväg till Marocko och Marrakesh

Marrakesh erbjuder annorlunda, spännande kultur och ett helt annat liv. Ja och förberedelserna är ju detsamma som alltid när man ska iväg. Hela listan ska prickas av + back up om något händer. Denna gång är mina underbara barn med så då får dom ta “just in case” väskan.

Accu-Chek Instant

Om man åker till Marrakesh så ska man absolut försöka bo inne i gamla stan, Medinan, på en så kallad Riad.

Ofta har dom bara 8, 10 rum. När man kommer utanför på de trånga små gränderna så är det i regel bara en dörr i väggen, rätt så oansenlig men när man väl kommit in genom den så öppnar sig en liten oas. Det är lätt att boka i förväg genom alla nya boknings-siter som finns.

LÄS ÄVEN: Att våga chansa, och kanske få ett bättre liv?

Marockansk matlagningskurs

Matlagningsresa i Marrakesh

Foto: Privat.

Första dagen utforskade vi staden, alla färger, dofter, folklivet – det är en upplevelse i sig.

Vi bokade en marockansk matlagningskurs, där fick vi laga allt från 5 sorters sallader, två huvudrätter och två kakor (dom var inte för oss diabetiker) men allt det andra passade perfekt, mycket grönsaker. Tadjin som är en utav deras nationalrätter fick vi oxå laga.

LÄS ÄVEN: Därför har jag alltid med mig extra diabetesutrustning

Mat, natur och kultur

Vi passade även på att ta oss till Atlasbergen på en 1-dagars vandring.

Här krävdes det lite mer planering, alltid bra att ha med sig något ätbart + det vanliga.

Vilken natur, vilka naturscener, en underbar känsla att vandra där. Så tyst och stilla, solen stråla och det var en klarblå himmel. Ju längre upp vi kom desto mer snö blev det men fortfarande värmde solen skönt.

När man är i Marrakesh och ska handla, då är det prutning som gäller och rätt rejält också annars kan man få betala ett överpris. Många tycker det är jobbigt och obehagligt men det ligger faktiskt i deras kultur att man ska förhandla. Detta gör även de inhemska.

Vi gjorde även ett besök på Majorelle Garden, Yves Saint Laurent’s trädgård.

Där finns bl.a. en Kaktus odling som är helt enorm. Ett museum som man kan besöka, hans memorial, alla dessa krukor o hus som är målade i blå färger, bara gå runt och njuta, ta en kaffe och bara vara.

Om man gillar te, då ska man aktas sig för att ta det som bjuds, ofta är det väldigt sött. Men om man förklarar vänligt att man inte tål socker och sött så fixar dom annat till en. Kakorna får man snällt hoppa över.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag/vi hade en underbar resa tillsammans och kan varmt rekommendera detta vackra land och stad.

LÄS ÄVEN: Detta är fermentering av grönsaker

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile