Stories och livet

Känning eller flygskräck? Turbulent förhållande till flyg och diabetes

Publicerad för första gången: 05.05.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Ända sedan en turbulent och fruktansvärd flygning från Tunisien 2001 har jag varit rädd för att flyga. I perioder har det varit riktigt illa och det blev inte bättre när jag fick diabetes under 2006. Jag kan inte äta under flygningen, och får jag känningar är jag är verkligen illa ute.

Accu-Chek Mobile

Ska inte hindra mig
Trots flygrädslan, har jag beslutat att det inte kommer att hindra mig från att resa varken kort eller långt. Jag har familj som bor långt borta och vi väljer ofta att flyga när vi besöker dem. En flygning på högst en timme, men fortfarande lika jobbig för en som är rädd för att flyga. Jag reser ofta till Spanien i både arbete och privat. Det blir en del flygturer under ett år och jag vidtar mina försiktighetsåtgärder innan jag sätter mig till rätta i flygplanssätet.

Puls i högspänning
Lyckligtvis blir jag inte rädd innan jag går in i planet. Därför allt “normalt” innan jag kliver ombord. Jag försöker alltid att äta en god måltid innan flygningen, för jag klarar nämligen inte att äta under själva flygningen. Då har mer jag än nog med att hålla mig lugn. Jag försöker ligga något högt i blodsocker innan jag flyger, särskilt på längre resor. På korta resor är jag inte lika noga men alltid mäter innan vi lyfter.

”I omkring 90 procent av fallen är det stress och inte lågt blodsocker när jag mäter!”

Rädsla eller lågt blodsocker?
Det största problemet jag har är att jag tycker att det är svårt att skilja mellan känning och flygskräcken. Stress kan förväxlas med lågt blodsocker och det är svårt att skilja mellan dessa två. Blodsockermätaren används ofta och är alltid redo i facket på sätet framför. I omkring 90 procent av fallen är det stress och inte lågt blodsocker när jag mäter. Ändå, ger det mig lite lugn och ro, för att få känning samtidigt som flygskräcken är helt fruktansvärt. Det har jag upplevt några gånger och kroppen har svarat med kraftiga skakningar, svettningar och ännu mer ångest.

Kaffe? Te? Snabba kolhydrater?
I sådana fall måste jag få i mig snabba kolhydrater. Jag kämpar för att äta under flygningen, men när känningarna kommer måste jag att äta eller dricka. Normalt brukar jag äta lite snabba men de mest långsamma kolhydrater när jag får känningar, men under flygningar blir det i första hand snabba. Jag har alltid med mig choklad och om det är möjligt ber jag kabinpersonalen om saft eller läsk.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

”Jag försöker också prata med kabinpersonalen och i vissa fall har jag berättat om både flygrädsla och diabetes. Det har också hjälpt mig.”

Vad hjälper?
Efter att ha flugit med flygrädsla och diabetes i över nio år, har jag några knep som gör flygningen bättre. Jag föredrar att flyga dagtid när det är ljust, jag gillar att sitta vid fönstret (utsikten lugnar mig på något märkligt sätt), vissa flygbolag jag föredrar jag framför andra, flyger tillsammans med någon jag känner väl, och aldrig resa hungrig eller på tom mage. Dessutom är det fördelaktigt att undvika turbulens, men det finns det väldigt lite jag kan göra något åt! Jag försöker också prata med kabinpersonalen och i vissa fall har jag berättat om både flygrädsla och diabetes. Det har också hjälpt mig.

Goda hjälpare
En jul skulle jag flyga från Oslo till Trondheim. Det var våldsamt oväder både i Oslo och hela vägen upp till Trondheim. Många flyg blev inställda, men uppenbarligen inte vårt. Det var knappt mina ben bar mig in i planet och jag kände tårarna pressa på. Det märkte en steward och kom fram till mig. Han frågade om jag var rädd för att flyga och pratade lugnt med mig om hur säkert det var trots mycket vind. Han stod och pratade med mig tills planet gasade för att lyfta. När vi kom upp i luften kom han tillbaka och kollade så att jag hade det bra.

Ett bra tips
Även om det var en flygning med massor av turbulens, var jag (under omständigheterna) lugn och tog mig igenom flygningen utan att oroa mig för mitt blodsocker. Jag tackade naturligtvis stewarden när vi landade och har inte upplevt något liknande sedan dess. Ett bra tips är att berätta för någon ombord om du är mycket rädd och reser ensam! Det är inget att skämmas för.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant