Mat och recept

Äntligen jul!

Publicerad för första gången: 12.12.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Visst är det skönt att det äntligen är jul? Hösten har känts så mörk och regnig. När jag blev tillfrågad om att skriva ett blogginlägg om jul, började jag först tänka på det som är extra jobbigt för oss med diabetes. Men det mesta med julen handlar faktiskt om sådant som inte alls påverkas av diabetes. Så om man vänder på det är det inte jobbigt att ha diabetes och att 1) ta fram adventsljusstakar, 2) köpa julgran, 3) julpynta, 4) köpa julklappar, 5) få julklappar, 6) göra eget julpynt eller pyssla, 7) sätta upp ljusslingor utomhus eller det allra viktigaste 8) ha kontakt med alla människor man kanske inte hör av så ofta; det kan vara släkt, vänner och bekanta.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Om man jämför med det som är lite jobbigt blir den här listan mycket kortare, för i min värld handlar den om 1) mat och 2) godis. Men även här finns det lösningar.

Sockerfria lussebullar – med och utan gluten

Jag älskar verkligen lussebullar och det gör även min dotter som inte har diabetes. Så länge barnen kan minnas har vi bakat vår variant av sockerfria lussebullar. De är supergoda och inte alls torra, och ingen kan gissa att de inte innehåller socker.

Recept: Lussebullar med sötningsmedel

Förra året blev tyvärr min dotter som inte har diabetes glutenintolerant, då hann vi inte experimentera fram ett glutenfritt recept på lussebullar. Men i år har vi lyckats. Vi har gjort jättegoda lussebullar utan gluten. Eftersom 2 av 3 familjemedlemmar har diabetes gör vi även de här lussebullarna sockerfria. Dessutom ser vi till att de har olika form, de med gluten och de utan, så att ingen glutenintolerant råkar ta fel.

Recept: Glutenfria lussebullar utan socker

Accu-Chek Mobile
Sockerfritt godis

Numera finns det bra sockerfritt godis att köpa, eller så kan man göra eget.

Vi har bra recept på knäck-kola utan socker, is-choklad och hemmagjord mandelmassa. Om du har varit på något av våra tidigare Diabeteskalas är det samma recept på mandelmassa vi gjorde godis av. Mandelmassan är perfekt att göra figurer av eller doppa i choklad.

Vi använder helst mörk choklad av hög kvalitet med hög halt kakao. Den innehåller inte mycket kolhydrater och även en liten mängd choklad ger mycket smak, vi sötar självklart med sötningsmedel vid behov.

Här hittar du fler recept.

Julmaten under juldagarna

Naturligtvis är det lite krångligare att diabetes under själva juldagarna.

Mina bästa tips är att äta det man verkligen gillar fast kanske, beroende på vad det är, i mindre mängd. Om det är något man inte är så förtjust i som man generellt ”ska äta” under julen – strunta i det. För egen del brukar jag hoppa över potatisen, det är faktiskt inte min favorit. Istället får bröd och annat fungera som kolhydrater.

Tänk även på att många av de vanliga maträtterna ofta innehåller ganska mycket socker, exempelvis sill, röd- och brunkål, rödbetssallad, sillsallad och äppelmos.

Ända sedan jag fick diabetes för över 30 år sedan har min familj lagt till mer ”gröna rätter” på julbordet. I vår familj finns det därför alltid apelsin- och endivesallad, vanlig grönsallad och vi brukar ofta laga något nytt grönt.

Sedan är det inte så dumt att ta en promenad efter julmiddagen. För alla oss som har hund är det rutin men även om man inte har hund kan det vara skönt att komma ut. Har du ingen hund kan du försöka få med något barn eller annan ”frivillig”. Både du och blodsockret mår bra av promenaden.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!

Marie Fahlin

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile