Mat och recept

Finns det diabetesvänlig mat på hotell?

Publicerad för första gången: 28.06.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Ibland bor jag på hotell, både i samband med jobbet och privat. Det blir en del hotellnätter under ett år, som jag både bokar själv eller som ingår i evenemang jag deltar i. Oftast är detta en fin avkoppling från vardagen på kontoret eller som en del av en semester.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Undvik plötsligt blodsockerfall
Jag har aldrig haft problem med att hitta något att äta när jag bor på hotell. Tvärtom – det finns mycket att välja på, åtminstone av rena livsmedel som jag vet vad de innehåller bara genom att titta på dem. Detta är den mat jag håller mig till på hotell, eftersom jag gärna vill veta vad jag får i mig så att jag kan ställa in rätt insulindos. Detta är extra viktigt när jag deltar i eller håller kurser och konferenser. Jag har inte lust att få ett plötsligt blocksockerfall medan jag står och pratar inför en massa människor.

Borde det finnas märkning?
De flesta hotell märker numera ut vilken mat som innehåller gluten eller laktos, och även ekologisk mat blir märkt. Små lappar som gör det enkelt att välja för personer med celiaki och laktosintolerans. Och hurra för denna märkning! Jag skulle önska att en sådan märkning även blev vanlig för mat som innehåller socker! Till exempel på hotellets frukostbuffé. Då vankas det ofta färdig gröt i små glas, paj, pannkakor, omeletter, sallader och massor av andra spännande saker. En del av denna mat innehåller säkerligen socker, men varför inte märka den?

Redan när du bokar hotell kan du fråga om maten är märkt med sockerinnehåll. Jag tror starkt på att detta går att genomföra, bara vi är många som är medvetna om saken och sätter press på hotellkedjorna.

Vi är många
Siffror från svenska Diabetesförbundet avslöjar att 50 000 svenskar som har typ 1-diabetes, och att hela 350 000 svenskar har typ 2-diabetes! Det är en väldig massa människor som varje dag måste tänka på vad de äter. Jag skulle tro att diabetikerna är många fler än de som har både celiaki och är intoleranta eller allergiska mot laktos. Och jag skulle tro att många av dessa diabetiker bor på hotell någon gång under året. Men jag har aldrig varit på ett hotell där maten har varit märkt med “socker”. Inte heller har maten varit märkt “sockerfri” På sin höjd har det kanske funnits en sockerfri sylt med märkning. Eftersom det finns så många diabetiker skulle jag tro att det hade varit en win-win-situation både för oss och för hotellkedjorna om maten hade varit märkt med antingen “innehåller socker” eller “sockerfri”.

Mötesmat
Samma sak gäller den mötesmat/pausmat som serveras. Jag har själv beställt sådan mat många gånger, men aldrig varit med om att hotellkedjan erbjuder sockerfria bakverk. Nötter och frukt är i princip det enda sockerfria de kan erbjuda i matväg, medan mjukglassmaskin och wienerbröd ofta ingår i konferenspaketen. Ja tack till båda sakerna, tycker jag – varför kan inte hotellen erbjuda bakverk som innehåller sötningsmedel? I dag är detta lättillgängligt både i form av färdiga kakmixer och enkla recept som finns på Internet. Jag tror att ett hotell enbart skulle ha fått positiv respons om det gjort reklam för att man erbjuder sockerfri mötesmat.

Accu-Chek Instant

Mitt önskemål
Vad kan vi göra åt saken? Jo, varje gång vi bokar hotell i samband med möten eller konferenser, frågar vi om hotellet har sockerfria alternativ till pausmaten. Alternativ som inte består av nötter eller frukt. Förmodligen svarar hotellet nej, men på sikt kommer detta att öka medvetenheten hos hotellkedjorna. Kanske får vi en dag se muffins bakade på mandelmjöl och stevia i pausen på jobbkonferensen. När du tar för dig av buffén, fråga personalen om gryträtten och havregröten innehåller socker. Redan när du bokar hotell kan du fråga om maten är märkt med sockerinnehåll. Jag tror starkt på att detta går att genomföra, bara vi är många som är medvetna om saken och sätter press på hotellkedjorna.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile