Stories och livet

Diabetestips inför sportlov

Publicerad för första gången: 06.02.17 | Senast redigerad: 01.03.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Det närmar sig sportlov och för en del betyder det härliga, långa och sköna dagar med vinteraktiviteter utomhus. Att vara diabetiker och ha sportlov i skidbackar eller i längdspåren kräver en del planering. Skidsemester är fantastiskt bra för själva diabetesen och det vill man ju inte missa. Jag är mycket utomhus i kyla, både som själv aktiv och som förälder. Jag tänkte berätta hur jag gör för att det skall ska fungera så smidigt som möjligt och hoppas det kan ge tips och inspiration till dig.

Accu-Chek Mobile

Utmaningar med kyla och långa dagar med skidåkning

Det kan vara lite extra bökigt att hålla insulin och blodsockermätare varma så att detta alltid fungerar. För en del är det också mer rörelse än vanligt och oftast i många timmar i sträck, man blir mer insulinkänslig och gör av med mer energi än till vardags. Kyla gör också det går åt mer energi att värma kroppen. Allt detta gör att man behöver anpassa sitt insulinintag samt tillföra energi på ett annat sätt än när man sitter hemma i skolbänken. Nu ska jag berätta hur jag löser detta.

Hur förvarar jag insulin och blodsockermätare för att fungera i kylan?

Blodsockermätare måste alltid fungera. Det är otroligt lite kyla som behövs för att de inte skall göra det och de behöver hållas varma. Redan vid 0-gradigt så börjar problemen. Jag rekommenderar att alltid förvara blodsockermätare nära kroppen, då håller den sig varm och fungerar. Själv har jag alltid blodsockermätaren (och även min mobil) i ett linne med integrerade fickor direkt under vinterjackan. Jag sätter linnet med fickor utanför alla mina underställ. Då kommer jag åt blodsockermätaren och telefonen lätt och jag kan också stänga locket på fickan när jag lagt tillbaka allt så att inget ramlat ut. På detta sätt håller jag allt tillräckligt varmt (se bild).

Jag har läst om massor med andra tips för att hålla värmen såsom att lägga diabetes utrustningen i en strumpa, eller sticka en liten påse och lägga dem innanför kläderna. Alla dessa sätt detta fungerar så länge blodsockermätare ligger nära kroppen. Fördelen med linnena eller T-shirt med fickor är att de är speciellt framtagna för att klara dessa situationer, du tappar ingenting, det är lätt att komma åt, lägga tillbaka och allt ligger i fickorna utan att man märker av sakerna. Jag vill också tipsa om att ta med en extra mätare som föräldrar, kompis eller annan medföljande person kan ha i ett eget linne med fickor. Då kan de ha sin mobil i andra fickan så fungerar den också trots kyla.

Accu-Chek Instant

Insulinpump och penna behöver också skyddas från kyla, samt om du har en handenhet t ex till Accu-Chek Insight eller Omnipod pump. Allt detta går utmärkt att förvara i linnets eller T-shirtens fickor. Om det börjar bli trångt om plats i linnets/T-shirtens fickor så kan man ha pumpen i tros- eller kalsongficka. Eller i en sport-bh med fickor.

Själv har jag just nu en blodsockermätare Freestyle Libre och min scanner har jag alltid i linne eller T-shirt med integrerad ficka. Oavsett kallt väder eller inte. Innan dess hade jag en CGM Dexcom och den är också smidigt att ha i ficka i linne alt t-shirt. Jag tycker det är så skönt att alltid veta vart jag har min diabetes utrustning och ha den alltid nära till hands. Kolla gärna filmen här och se hur jag tar fram och lägger tillbaka min pump under skidåkningen.

Äta under skidåkningen

För att klara långa dagar med fysisk aktivitet i skidbacke eller i längdspåren behöver man tillföra bra energi regelbundet samt anpassa insulinmängden, både korttidsverkande och långtidsverkande.

Så här gör jag:

  • På dagtid fyller jag på med ätbart varje timme eller halvtimme.
  • Jag äter 20 gram kolhydrater (en banan, ett litet paket russin), alltså så mycket kolhydrater jag kommer förbränna till närmaste timmen (detta är olika beroende på person och hur intensivt man rör sig).
  • Jag tar inget insulin till detta lilla tillskott av energi.
  • Jag äter tre bra mål mat om dagen med långsamma kolhydrater och mycket grönt och böner (för att få i mig magnesium). Jag tar extra salt till maten.
  • Jag tar insulin till måltiderna (inte lika mycket som vanligt).
  • Jag äter ett litet kvällsmål innan jag går och lägger mig med långsamma kolhydrater (och tar insulin).
  • Jag ställer ner min pumps basaldos hela veckan och lite mer på nätterna (när jag hade långtidsverkande insulin minskade jag dosen 1-2 dagar innan sportlovet startade).

Vad är det som händer i kroppen?

Jag tänkte berätta hur det är för mig. Ju fler timmar i sträck jag är fysisk aktiv desto mer ökar min förbränning och insulinkänslighet. Kyla kräver mer energi för uppvärmning av kroppen så jag gör dessutom av med mer energi pga kylan.

Effekten av att jag är aktiv sitter i flera timmar, upp till ett dygn. Så när jag i två dagar i sträck är fysisk aktiv så blir det som dubbel effekt, alltså jag fortsätter förbränna mer energi per timme från dag 1 in på dag 2. Så jag har både effekten av fysisk aktivitet dag 1 och dag 2 samtidigt. Blir det flera dagars skidåkning i sträck så har jag dubbel effekt varje dag och effekten sitter i alla dygnets timmar.

Kolla gärna filmen för att se hur enkelt det är att ta fram pumpen under skidkläderna.

Jag önskar er alla ett härligt sportlov!

Hej från skidspåren!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile