Stories och livet

Diabetes på sommaren

Publicerad för första gången: 10.07.17
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Sommaren är äntligen på gång. Långa, varma dagar med högre aktivitetsnivå. men med vilopuls och flera lediga veckor. Stressnivån sjunker och kroppen får vila. Allt detta påverkar naturligtvis blodsockret. Med diabetes är man på «jobbet» året runt, hela dygnet, och därför är det viktigt att se att det även finns positiva sidor med att vara kroniskt sjuk.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Här ska ni få läsa lite om mina positiva erfarenheter av diabetes på sommaren:

Mindre kläder
När temperaturen stiger och solen värmer behöver man inte ta på sig så mycket kläder. Det är en befrielse efter en lång period med flera lager kläder. Detta innebär ofta att man väljer att ta sitt insulin på toaletten för att inte störa andra. Sommaren gör det oerhört mycket enklare att ta insulin utan att det märks, genom att man lyfter upp kjolen eller shortsen några få centimeter och snabbt sprutar in insulinet under matbordet.

Bättre humör
Folk blir rent allmänt vänligare, gladare och mer hjälpsamma när solen tittar fram. Fler människor rör sig ute på gatorna eller vandrar i naturen, och därmed är det lättare att be om hjälp ifall man får en liten insulinkänning eller råkar ut för något annat problem.

Tillgänglig mat vid insulinkänning
De flesta har glass i frysen på sommaren. Om vi får lågt blodsocker (eller bara blir riktigt glassugna), är det ju bara att fråga. Då är det ju bra att ha något att skylla på.

Man får lov att vara trött
Ingen klagar på att du är för trött för att hänga med på sociala tillställningar om du har instabilt blodsocker, eftersom de flesta blir trötta av att vistas i solen i många timmar varje dag. Det är alltid skönt att vid behov sova en liten stund i hängmattan på verandan.

Accu-Chek Mobile

Solbränna
Om du är en av de lyckliga personer som har en pump eller sensor ser du tydligt att du har blivit solbränd. Det känns alltid motiverande med bevis på en brunare kropp. Glöm inte bort att använda en hög solskyddsfaktor!

Vardagsaktivitet
Vi är generellt mer aktiva på sommaren – vi går till butiken, går till stranden och cyklar till vänner. Vardagsaktivitet är enklare i plusgrader – allt känns lättare!

Större insulinkänslighet och mindre matlust
Mindre matlust i värmen gör det enklare för mig att räkna ut insulindoser till måltider. Jag halverar all insulintillförsel i varmare miljöer, men detta är självklart individuellt. Min kropp tar lättare till sig insulinet i värmen än i vinterkylan. Om du brottas med lågt blodsocker på sommaren, är detta något du bör fundera på. Det finns även de som måste öka insulintillförseln i värmen, eftersom kroppen behöver mer insulin.

Frukt och grönsaker
Grönsaker och färsk frukt lockar mer än choklad – vilket blodsockret självklart tackar för. Dessutom finns det oändligt många goda lättsafter som man kan göra sockerfri glass av, som inte påverkar blodsockret ett dugg. Vilket är optimalt för alla, vare sig de har diabetes eller inte.

Sol och vackert väder gör mig på bättre humör, stressnivån sjunker och jag mår bättre, vilket är A och O för blodsockret. Dessa punkter gör att sommaren är min absoluta favoritårstid. Jag känner mig i allmänhet friskare, och min diabetes är inte en lika stor belastning som under resten av året.

Berätta gärna om dina positiva erfarenheter av att vara diabetiker på sommaren!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig