Stories och livet

Bra saker med diabetes!

Publicerad för första gången: 26.05.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Naturligtvis blev jag inte glad när jag fick diabetes. Och inte heller när min yngsta dotter Amanda fick det. Men det är mycket bra som har hänt tack vare vår diabetes, som inte skulle hänt annars. Här har jag skrivit ned 10 bra saker.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

Den allra största fördelen för mig handlar om dubbel diabetes. Eftersom Amanda också fick det. Jag hoppas och tror att jag kan hjälpa henne bättre eftersom jag vet hur det är att ha det själv. Extra mycket tror jag att min positiva livssyn hjälper henne, att allt går att göra – frågan är bara hur.

Tack för att jag fått träffa och lära känna alla bra människor!
Jag menar er som jag träffat tack vare min eller Amandas diabetes. Ni som har diabetes själva, är föräldrar till barn eller som jobbar i vården till exempel. Jag blir riktigt ledsen när jag tänker på att jag skulle få stryka många människor ur mitt liv, utan diabetes.

Många kompisar och bekanta har verkligen visat sina allra bästa sidor. Jag tänker på alla som köpte lunch åt mig under mina 4 år på KTH, då jag inte klarade av att stå i matkön. Eller alla gånger någon följt mig till restaurangtoaletten i någon källare, mörk gränd eller bara lite ensligt – för att jag skulle ta insulin. Jag har haft tur med många otroligt snälla människor i min omgivning.

Vi har skaffat hund, det är enligt mina döttrar det bästa jag gjort för vår familj. Det blev så rörigt när Amanda fick diabetes och vi behövde förbättra stämning hemma. Vi har med flit inte en diabeteshund (jag fick faktiskt erbjudande om att utbilda henne) utan hon tillhör alla i familjen. Diabetessyskon blir ofta bortglömda i all stress och jag vill inte glömma bort min Nadja, Amandas ”lilla” storasyster. Med ”lilla” menar jag att Nadja bara är 1,5 år äldre än Amanda.

Eftersom vi skaffat hund själva är varken Nadja eller jag hundrädda längre. Vi har båda blivit påhoppade av hundar som barn och det sitter i. Tack vare vår egen hund slipper vi vara rädda för andra hundar… Ja de flesta i alla fall!

Accu-Chek Instant

MarieF_brasakermeddiabetes2

Jag har blivit mycket medveten om hälsa och hur kroppen påverkas av mat och motion. Det betyder att jag lagar god mat som också är nyttig – eller i alla fall inte för onyttig. Jag äter också mycket grönsaker och frukt och mindre kött, något jag tror är bra för kroppen. Även om en del dieter just nu inte tycker detsamma som jag.

Jag dricker inte läsk. För mig var valet inte så svårt. Eftersom man under min barndoms långseglingar bara fick dricka Sockerdricka eller Fruktsoda. Det var innan kylskåpens tid och jag längtade bara efter kall mjölk. Precis när jag fick diabetes kom de första light-läskerna men jag har inte fastnat för dem. Jag dricker mycket bubbelvatten istället – och lite vin vid rätt tillfälle.

Jag motionerar ganska mycket och regelbundet, bortsett från några år när mina döttrar var små. Det spelar inte så stor roll vad man håller på med tror jag, bara man tycker det är kul och faktiskt genomför sin träning. Nu tränar jag mest aerobics och löpning. Genom åren har jag också hållit på med gymnastik, friidrott, jazzdans, volleyboll, badminton och yoga. Tyvärr kan jag inte säga att vården haft några bra tips på hur man tränar med diabetes, men jag upplever att det är lite bättre idag.

Jag har fått ett jobb som jag älskar, egna företaget Diabetic Designed, som jag idag driver tillsammans med Erik Häggqvist. Erik och jag vill verkligen göra skillnad för alla med diabetes. Min vision är att man ska kunna köpa allt man behöver till sin diabetes och att det ska vara snyggt och/eller smaka gott.

Vi är många med diabetes som kommer ha det för resten av våra liv (alla typ 1:or, många typ 2:or och andra varianter). Vi genomför därför på ideell basis vårt tredje Diabeteskalas, för barn med diabetes, och tar oss an en Diabetesgala. Det är viktigt att det händer positiva saker kring diabetes, att det finns hopp. Jag är extra stolt över vårt ideella arbete.

Man kan ju diskutera om det verkligen är en fördel att ha diabetes. Men helt säkert är att mitt liv inte skulle se ut som det gör idag ifall jag inte hade diabetes. Och eftersom jag gillar mitt liv, så måste ju diabetes också vara något bra!

Diabeteshälsningar från Marie – den obotliga optimisten 🙂

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig