Stories och livet

Bilresa med diabetes

Publicerad för första gången: 11.09.19
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

I början av sommaren åkte jag, min fru och tre kompisar till Italien för att gå på ett bröllop. Vi planerade att köra i ett streck och byta av varandra på vägen. En resa på 170 mil som tar runt 20 timmar.

Accu-Chek Instant

Min inställning till min diabetes är att den inte ska få begränsa mig, eller i alla fall så lite som möjligt. För att det ska bli verklighet krävs en del förberedelser. När jag förbereder mig inser jag att många saker inte bara gäller mig utan även de andra i bilen. Jag tycker inte man ska lägga något ansvar alls på någon annan för du måste själv ha kontrollen hela tiden. Du kan däremot informera dina kompisar vad de kan tänka på eller hjälpa dig med om det skulle krisa. Vi ska på en lång resa tillsammans och även om vi känner varandra bra och jag litar på dem behövs en uppdatering på vad som gäller om något händer.

Förberedelser inför bilresa:

  • Lokalisera vilka sjukhus som ligger längs med rutten så du har koll på var man kan köra om det händer något.
  • Ta med dig ditt EU-kort som ger dig rätt till nödvändig sjukvård i andra EU-länder
  • Ta med gott om extra insulinpennor (om du har pennor) ifall någon försvinner. Inte lätt alltid att hålla koll i en fullpackad bil med fem personer i.
  • Dubbelkolla så du har extra av allt. Kanyler, extra blodsockermätare, kassetter till mätaren osv.
  • Bunkra upp med druvsocker, sötsaker och frukt ifall du får känning. Du vill inte få slut på sådant och sitta i en bilkö i Tyskland med några mil kvar till nästa matställe.
  • Gå igenom vad som gäller om det skulle hända något, man vet aldrig vad som händer på vägen.
  • Värmen påverkar blodsockret. Var beredd på att anpassa din insulindos.
  • Ta med ett kylfodral till ditt insulin, viktigt att alltid hålla det svalt.

Hela resan gick bra. Jag fick någon känning på vägen men eftersom jag hade gott om druvsocker blev det inga problem. Under ett av mina körpass fick jag högt blodsocker, jag fick justera när vi satt i bilkö. Bilköer är inte alltid av ondo.

När det gäller maten i Italien är det kanske inte den bästa kosten för en diabetiker. Många rätter som är typiskt italienska består nästan enbart av kolhydrater, till exempel pasta och pizza. Dock är min uppfattning att du kan unna dig något när du är på resa. Passa på att njuta av mat du annars kanske inte äter. Det finns många alternativ du kan välja på istället som är minst lika goda. En tallrik med chark och ett gott glas rött funkar eller en sallad.

Med de rätta förberedelserna och rätt inställning njöt vi av ett underbart bröllop och min diabetes blev inget hinder på den långa resan. Kom ihåg, ju mer du förbereder dig desto mindre behöver du tänka på senare.

Accu-Chek Instant

Lycka till på era resor!

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Mobile blodsockermätare