Mat och recept

Alla behöver sin egen kostplan!

Publicerad för första gången: 15.06.16 | Senast redigerad: 27.06.16
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information

Mat har alltid varit ett stort intresse för mig och jag växte upp med en mamma som lagade god, rejäl husmanskost och var en duktig hemmakock. Jag har inga minnen av att jag var med och hjälpte till i köket men jag minns alla trevliga stunder vid middagsbordet.
När jag var tjugotvå år fick jag jobb som aupair i Luxemburg under en kort period. Jag ansvarade för att hämta barnen på skolan och skulle laga middag till familjen varje kväll. Innan jag åkte samlade jag på mig recept från min mamma och från olika tidningar som jag tyckte såg goda ut. Jag gjorde i ordning en receptpärm och skrev ”Ulles Recept” på pärmryggen. Jag började laga maten och gjorde det med omsorg och dukade fint. När familjen kom hem stod jag med grytorna i famnen och kunde servera middagen. Oj vad det var uppskattat!

Accu-Chek Mobile blodsockermätare

Så här fortsatte det vecka efter vecka och jag provade nya rätter hela tiden och allt jag lagade blev gott. Jag blev själv förvånad men det var så jag upptäckte att matlagning var roligt och något jag hade sinne för.
I dag har jag utvecklat min egen kokkonst med naturliga proteiner i form av fisk, skaldjur, kött oh fågel och till det serverar jag en god hemgjord sås eller röra samt spännande grönsakstillbehör. Förr lagade jag mat med potatis och pasta men det hör till ovanlighetens idag, när jag förespråkar en lågkolhydratkost.

Jag har själv jobbat med att förbättra min egen hälsa och har brottats under hela min ungdom med att hålla vikten och bli kvitt mitt sötsug samt har jobbat mycket med mitt ätbeteende. År 2001 var jag 30 år och vägde jag nästan 100 kilo. Jag hade försökt med många olika sätt att gå ner i vikt men förstod inte då hur viktigt det var för mig att hålla mitt blodsocker på en jämn nivå och jag visste inte hur jag skulle äta för att må bra. Jag lärde mig då mer om hur kolhydrater fungerar i kroppen och vilka man ska undvika och vilka man bör äta. Jag fick också mer kunskap om hur viktigt protein och fett är och att inte vara rätt för att äta naturligt fett. Det finns många namn på en lågkolhydratskost och GI, Atkins, Montignac, LCHF, Paleo är begrepp som många känner till idag. Det har också varit en skeptism runt dessa kostplaner men jag har sett en stor förändring här och i dag är det många som väljer att dra ner på ljust bröd, ris, pasta och framför allt socker samt många som väljer naturliga fetter och mår bättre i sin hälsa. Jag har sedan jag utbildade mig till kostrådgivare intresserat mig för olika kostplaner och är idag en inspiratör och en rådgivare när det gäller såväl periodisk fasta, 5:2 dieten och vegetarisk kost. Jag är helt övertygad om att alla människor är olika och behöver olika kostplaner. Det är också skillnad på om man är man eller kvinna, ung eller gammal, aktiv eller stillasittande samt frisk eller sjuk.

I dag jobbar jag med alla åldrar och det är en fröjd att få följa människor som vill förändra sin hälsa och få ta del av deras hälsoresor. Jag har under många år arbetat med att coacha människor som drabbas av typ 2 diabetes och jag har idag kunskap om hur man kan leva med denna sjukdom utan att det blir så stora förändringar. När man drabbas av diabetes typ 2 känns det ofta som mattan rycks undan och att man inte kan äta något längre. Så är det verkligen inte om man öppnar ögonen för en ny värld, den hälsosamma matlagningen som bygger på att äta mat som påverkar ditt blodsocker så lite som möjligt. Jag jobbar idag med att göra färdiga menyplaner, lättlagade recept, inköpslistor för varje vecka till mina kursdeltagare som jag coachar online. Jag lär ut hur man ska lägga rätt varor i varukorgen, gör rätt val på restaurangen eller fiket och ger tips hur man kan leva på ett bra sätt med sin sjukdom.
I dag finns det så många roliga råvaror och alternativ på hyllorna som det inte fanns förr – du måste bara veta vad som passar dig som lever med Diabetes.

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig