Mat och recept

Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar

Publicerad för första gången: 09.03.18
Den här artikeln är mer än 2 år gammal och kan därför innehålla inaktuell information
Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar. Fotograf Erik Olsson

Det här är snarare en förrätt än en huvudrätt. En ”pysslig” familjemiddag eller bjudning där alla kan vara med och göra sina egna asiatiska rullar. Ställ gärna fram den grillade laxen i en skål tillsammans med hemlagad coleslaw, salladslök och alla goda yoghurtsåser och mecka ihop vårrullarna vid bordet. Ät, prata, pyssla och må gott.

Accu-Chek Instant - Enkel och tydlig

20 kolhydrater/portion

Lax

500 g laxfilé utan skinn
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel sichuanpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar
1 msk salt

Grönsaker

1/4 kålrot, strimlad
1/4 rotselleri, strimlad
100 g grönkål (ta bort grova stjälkar), strimlad
2 morötter, tunt strimlade
100 g rödkål, strimlad
1/2 kruka gräslök, strimlad

Yoghurt med fem sorters peppar

2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel sichuanpeppar
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar

Tillbehör

8 rispapper
1 dl strimlad salladslök, lagd i isvatten
salt
ev. citronsaft
olivolja

Accu-Chek Mobile

Lax Grovmal pepparn. Gnid in laxen med pepparblandningen och salt och låt stå i 30 minuter. Grilla (eller stek) laxen på direkt värme i ca 5 minuter per sida under lock, kontrollera att innertemperaturen blir 42–45 grader. Låt laxen svalna och bryt den i bitar.

Grönsaker Förväll kålrot och selleri i saltat vatten i 30 sekunder till 1 minut. Kyl av i isvatten och låt torka.

Blanda alla grönsaker. Lägg undan en del till vårrullarna och blanda resten med lite olivolja och salt.

Yoghurt med fem sorters peppar Grovmal pepparn och blanda med yoghurten. Smaka av med salt och ev. citronsaft.

 Servering Låt rispapperna ligga i kallt vatten i 5–10 minuter så att de mjuknar. Ta upp dem och torka dem på en handduk. Häll vattnet från löken och torka den torr.

Fyll rispapperen med lax och grönsaker och rulla ihop.

Servera med resten av grönsakerna och yoghurtsåsen.

 

1 portion innehåller ca 20 g kolhydrater, de kommer främst från rispapper och yoghurten.

 

Länkar:

Receptet är hämtat från boken ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” som finns att köpa HÄR
Läs förordet från boken – Vår historia

Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar. Foto Erik Olsson

 

Innehållet på denna webbplats är skrivet av och för en nordisk publik och kan innehålla källor, detaljer eller information baserad på ett annat land eller en region än ditt eget.

Accu-Chek Instant