Mat och recept

Brownie toppad med rostad kokos

Slå in luft i äggvitorna tills de är så styva att man kan vända bunken upp och ner. Det här är en brownie som lyfter med luften i marängen – då behövs inget mjöl. Brownien blir superluftig och härligt dubbel med en obakad chokladsmet som rejäl topping. Att den sedan är enkel att göra och slå ihop till ett härligt familjefika, ett födelsedagskalas eller som lördagsgodis är ju bara en fördel.

90 kolhydrater

 

Choklad

140 g smör
140 g mörk choklad, i bitar
5 äggulor
5 äggvitor
140 g sötströ

Topping

kakaopulver eller kakaonibs (krossade rostade kakaobönor)
1 dl kokosflingor, rostade
1 dl hackade, rostade salta jordnötter

Choklad Smält smör och choklad i ett vattenbad. Vänd ner äggulorna under vispning och ta blandningen från värmen när den tjocknat något.

Vispa äggvitor och sötströ till en glansig maräng – tills att det söta lite i taget under vispningen. Vänd försiktigt ner marängen i chokladsmeten med en slickepott.

Klä en form (20–22 cm i diameter) med bakplåtspapper och fyll den med hälften av smeten. Baka på 190 grader tills kakan har stannat, ca 25 minuter. Låt svalna. Bred på med resten av chokladsmeten (som alltså inte gräddas utan serveras som en mousse).

Topping Pudra kakao på kakan och toppa med kokos och nötter.

 

Hela receptet innehåller ca 90 g kolhydrater.

Brownie toppad med rostad kokos. Foto Erik Olsson

 

 

Länkar:

Receptet är hämtat från boken ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” som finns att köpa HÄR
Läs förordet från boken – Vår historia
Recept: Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar
Recept: Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt
Recept: Nudelsoppa med kyckling, grönsaker, tofu och sesamfrön

 

Om sötningsmedel

Även en del sötningsmedel kan påverka blodsockret, direkt eller indirekt.

  • Stor påverkan: vanligt socker, druvsocker, mjölksocker
  • Viss påverkan: maltitol, mannitol, sorbitol, xylitol, fruktsocker
  • Ingen påverkan: aspartam, acesulfam K, cyklamat, sackarin, sukralos, stevia

En del sötningsmedel tål inte upphettning och får om man hettar upp dem en obehaglig bismak. Överdosera inte sötningsmedel – det kan lätt bli alldeles för sött! Även om det står att de är utbytbara 1:1 mot socker så brukar det inte bli bra om man följer den rekommendationen. Vi brukar ta 50–70 procent av den vanliga sockerdoseringen.