Mat och recept

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt

Det går snabbt och är inte svårare än att göra klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare. Quinoa har den egenskapen att den lätt tar smaker från det som serveras kring, därför kokar vi dessa peruanska frön i en kycklingbuljong.

35 kolhydrater

Köttbullar

400 g fläskfärs
2 msk kycklingbuljong
1/2 msk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk malen spiskummin
1 msk grovt krossade korianderfrön

Quinoa

4 portioner röd quinoa
kycklingbuljong (lika mycket som vattenmängden som anges på quinoaförpackningen)
1 msk sesamolja

Sockerärter

1 ask sockerärter (ca 200 g), strimlade
2 msk hackad mynta
2 msk hackad koriander
1 msk sesamolja
1 msk limesaft
sesamfrön

Röd curryyoghurt

2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk röd thaicurrypasta
1 msk neutral rapsolja

Tillbehör

1 dl rostade och hackade pistaschnötter
salt
citronsaft

 

Köttbullar Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin. Rulla till små köttbullar, lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är ca 68 grader.

Quinoa Skölj quinoan enligt förpackningens anvisningar och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.

Sockerärter Vänd upp ärterna med örter, olja och limesaft.
Strö över sesamfröna vid servering.

Röd curryyoghurt Fräs curryn i lite av oljan och låt den svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.

Servering Lägg quinoan på tallrikar och fördela köttbullarna.
Servera med sockerärter, nötter och yoghurtsås.

 

1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från quinoan och yoghurten.

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curryyoghurt. Foto Erik Olsson

Länkar:

Receptet är hämtat från boken ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” som finns att köpa HÄR
Läs förordet från boken – Vår historia
Recept: Vårrulle med grillad pepparlax, vinterslaw och yoghurt med fem sorters peppar